تپش قلب زمانی بروز می کند که احساس می کنید قلب خیلی سریع می زند یا یکی از ضربان ها جا بیفتد یا احساس بال بال زدن در قفسه سینه ، گردن یا گلو داشته باشید.
بروز تپش قلب ناراحت کننده است و فرد را نگران می سازد. این عارضه خیلی جدی نیست و در بیشتر موارد خودبه خود برطرف می شود. در بیشتر موارد بر اثر استرس و اضطراب یا به این خاطر که کافئین ، نیکوتین یا الکل زیاد مصرف کرده باشید و حتی در زمان بارداری بروز می کند.
در موارد نادر تپش قلب ناشی از یک مشکل جدی قلب بروز می کند. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید . اگر تپش قلب همراه با کوتاه شدن تنفس ، سرگیجه ، درد قفسه سینه و غش باشد باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک بعد از بررسی داروها و سابقه پزشکی شما و انجام معاینات لازم می تواند به علت بروز تپش قلب پی ببرد. در اینصورت با درمان مناسب تپش قلب از بین رفته یا کاهش می یابد. اگر علت خاصی وجود ندارد با تغییر سبک زندگی و تکنیک های کنترل استرس می توانید آن را برطرف کنید.
علت های بروز تپش قلب
علت های بروز تپش قلب زیاد است . به طور معمول تپش قلب به قلب شما مربوط است یا علت ناشناخته ای دارد. علت های غیر قلبی بروز تپش قلب عبارتند از:
- هیجان یا استرس زیاد ، ترس ، اضطراب که در حین وحشت زدگی بروز می کنند.
- انجام فعالیت های بدنی خیلی شدید
- مصرف کافئین ، نیکوتین ، الکل یا داروهای غیر مجاز مانند کوکائین و آمفتامین ها
- وجود مشکلات پزشکی از جمله ابتلا به بیماری های تیرویید ، کاهش سطح قند خون ، آنمی ، کاهش مقدار فشار خون ، تب و دهیدراتاسیون ( کم آب شدن بدن)
- تغییرات هورمونی در حین قاعدگی ، بارداری یا درست قبل از یائسگی. گاهی اوقات تپش قلب در حین بارداری علامت بروز آنمی است.
- مصرف داروها : داروهای رژیمی ، ضد احتقان ، اسپری های آسم و داروهای دیگری که از بروز آریتمی جلوگیری می کنند یا در درمان تیرویید کم کار به کار می روند .
- مصرف برخی از داروهای گیاهی یا مکمل های غذایی
- غیر طبیعی بودن سطوح الکترولیت های بدن
- برخی از افراد بعد از مصرف یک غذای پر کربوهیدرات ، شیرین یا پر چرب دچار تپش قلب می شوند. گاهی اوقات مصرف غذاهایی که گلوتامات سدیم دارند ، نیترات ها یا سدیم می تواند تپش قلب ایجاد کند. اگر بعد از خوردن غذای خاصی دچار تپش قلب می شوید ممکنست به خاطر حساسیت به آن غذا بروز کرده باشد. اگر غذاهای مصرفی خود را یادداشت کنید می توانید بفهمید که کدامیک حساسیت زاست و از مصرف آن خودداری کنید. اگر بروز تپش قلب به مشکلات قلبی مربوط باشد به صورت آریتمی بروز می کند. مشکلات قلبی که می تواند تپش قلب ایجاد کند عبارتند از:
- سابقه بروز حمله قلبی
- ابتلا به بیماری شریان قلب
- نارسایی قلبی
- مشکلات دریچه ای قلب
- مشکلات عضلات قلب
در مطب پزشک چه اقداماتی انجام می گیرد؟
- انجام معاینات پزشکی
- بررسی سابقه داروهای مصرفی
- کسب اطلاعات درباره داروهای مصرفی شما در حال حاضر، رژیم غذایی و سبک زندگی
- پرسش درباره زمان و فواصل بروز تپش قلب و شرایطی که سبب بروز تپش قلب می شود
در برخی از موارد با انجام آزمایش خون می توان فهمید که علت بروز تپش قلب چیست. تست های دیگر عبارتند از :
- انجام نوار قلب ( EKG) : نوارقلب در هنگام استراحت یا ورزش کردن گرفته می شود. اگر نوارقلب در حین ورزش کردن گرفته شود ، نوارقلب استرس ( EKG استرس ) نامیده می شود .در هر دو مورد نمودارهای نشان دهنده فعالیت الکتریکی قلب می توانند ریتم غیر طبیعی قلب را نشان دهند.
- هولتر مانیتورینگ: هولتر یک وسیله ای است که مانند جلیقه می توانید آن را بپوشید. این دستگاه به طور دائم فعالیت های الکتریکی قلب در طول 24 تا 48 ساعت را ثبت می کند در نتیجه هر نوع تغییر در ریتم قلب که در نوار قلب معمولی نشان داده نشده باشد ، معلوم می شود.
- دستگاه ثبت رویدادها: این دستگاه شبیه به جلیقه است که به یک مچبند متصل است و می تواند جریان های الکتریکی قلب را در حین بروز نشانه ها ثبت کند.
- عکسبرداری از قفسه سینه: پزشک با بررسی تغییرات ریه ها که بر اثر مشکلات قلبی بروز می کنند به علت اصلی پی می برد . به طور مثال ، تجمع مایع در ریه ها ممکنست براثر ابتلا به نارسایی قلبی باشد.
اکوکاردیوگرام: تست اکو از طریق امواج فراصوت قلب انجام می شود. این تست اطلاعات دقیقی از ساختار قلب و عملکرد آن به دست می دهد. در صورت لزوم پزشک شما را به یک متخصص قلب ارجاع می دهد تا آزمایش های تشخیصی بیشتر را انجام دهید.
درمان تپش قلب
درمان به علت بروز تپش قلب بستگی دارد. در بیشتر موارد تپش قلب بی ضرر است و برطرف می شود که در این صورت نیازی به درمان ندارد. اگر پزشک علت خاصی برای بروز تپش قلب را پیدا نکرد ، ممکنست توصیه کند که از مصرف موادی که بروز آن را تشدید می کنند خودداری کنید. تدابیر درمانی غیر دارویی عبارتند از :
- ورزش های ریلکس کننده
- یوگا
- تای جی
- بیوفیدبک
- آروماتراپی ( بو درمانی )
- خیالپردازی هدایت شده : داشتن توانایی تجسم موقعیتها یا رویدادها به صورت واقعی،
عدم مصرف غذا ها ، نوشیدنی ها یا مواد دیگر:
- الکل
- نیکوتین
- کافئین
- داروهای غیر مجاز
خودداری از مصرف داروهای تحریک کننده از جمله داروهای سرفه و سرماخوردگی ، داروهای گیاهی و مکمل های تغذیه ای.
اگر تغییر ات سبک زندگی کمک کننده نبود. می توانید دارو مصرف کنید . در برخی از موارد داروهای بلوکه کننده بتا یا بلوکه کننده کانال کلسیم تجویز می شوند.
اگر پزشک شما علت بروز تپش قلب را پیدا کرد ، درمان آن را مد نظر قرار می دهد.
اگر تپش قلب به خاطر مصرف داروی خاصی باشد باید داروی دیگری را مصرف کنید
اگر تپش قلب همراه با آریتمی باشد باید دارو مصرف کنید. شاید لازم باشد که به متخصص آریتمی قلب که الکتروفیزیولوژیست نام دارد مراجعه کنید.