بیشتر مردم از حمله قلبی جان سالم به در می برند و دوباره زندگی فعال خود را از سر می گیرند. برای اطمینان از وضعیت خود برای شروع زندگی بعد از حمله قلبی به نکات زیر توجه نمایید:
بعد از حمله قلبی چه باید بکنید؟ حق مطلب را ادا کنید
به طور معمول ، بعد از حمله قلبی به مدت 2 روز تا یک هفته در بیمارستان بستری خواهید شد. اما ممکن است مشکلات دیگری داشته باشید که نیاز به انجام آزمایشات یا اقدامات تشخیصی و درمانی دیگر داشته باشد در این صورت مدت بیشتری در بیمارستان خواهید ماند. یکی از اولین چیز هایی که باید در بیمارستان مورد توجه قرار دهید داروهایتان است که ممکنست تغییر کرده باشد. پزشک نوع داروها و مقدار مصرف آن ها را مشخص می کند. ممکنست داروهای جدید تجویز کند . این داروها برای درمان و کنترل نشانه های بیماری تجویز می شوند و با بروز حمله قلبی ارتباط نزدیکی دارند.
لازمست که درباره داروها با پزشکتان صحبت کنید. مطمئن شوید که:
- نام داروهایی را که می خورید می دانید.
- به وضوح و دقیق بدانید که چگونه و در چه زمانی باید دارو را مصرف کنید.
- درباره عوارض جانبی ناشی از مصرف داروها از پزشک بپرسید.
- بدانید که هر دارو چه عملکردی دارد و دارو را به خاطر چه عارضه ای مصرف می کنید.
- فهرست داروهای مصرفی را تهیه کنید و همیشه همراه داشته باشید تا در موارد اورژانس یا زمانی که می خواهید به پزشک دیگری مراجعه کنید آن را ارائه دهید.
هیجانات خود را نادیده نگیرید
بعد از یک حمله قلبی اگر احساسات زیر را دارید طبیعی است:
- ترس
- افسردگی
- انکار
- اضطراب
این احساسات به طور معمول 2 تا 6 ماه دیده می شوند و می توانند توانایی انجام فعالیت های بدنی ، زندگی خانوادگی و شغلی و بهبود کلی و سلامتی دوباره را تحت تاثیر قرار دهند.
در برخی از موارد پزشک شما یا متخصص بیماری های روانی می تواند به شما کمک کند که با احساسات منفی کنار بیایید. اجازه دهید که خانواده از آنچه حس می کنید با خبر شوند. اگر چیزی ندانند ، کمکی هم نمی توانند بکنند.
بازتوانی قلبی
بیشتر بیمارستان ها برنامه بازتوانی قلبی دارند. اگر بیمارستان شما ندارد پزشک معالجتان شما را به یک مرکز بازتوانی ارجاع می دهد. این مراکز در موارد زیربه شما کمک می کنند
- روند بهبودی را سرعت می بخشند
- با افراد متخصص در زمینه سلامت قلب سرو کار خواهید داشت
- در این مرکز به شما نشان داده می شود که تغییرات لازم برای محافظت و تقویت قلب را ایجاد کنید
- در فعالیت هایی شرکت خواهید کرد که عملکرد قلب را بهبود بخشیده و تعداد ضربان های قلب را کمتر می کند.
- با به کارگیری آن چه در این مراکز می آموزید می توانید شانس بروز عوارض یا عود بیماری را کاهش دهید.
تغییراتی که باید در سبک زندگی انجام گیرد
اگر می خواهید خطر بروز حمله قلبی و بیماری قلبی را کم کنید باید به موارد زیر عمل کنید:
سیگار را ترک کنید .
اگر سیگار می کشید ، تنها کاری که باید انجام دهید – نه فقط برای قلبتان ، بلکه برای کل بدنتان – ترک سیگار است. البته یکی از دشوار ترین تغییراتی است که در سبک زندگیتان باید ایجاد کنید . اما پزشک می تواند به شما کمک کند. از وی بخواهید که :
- یک برنامه برای ترک سیگار به شما بدهد
- جایگزین های تنباکو مانند آدامس نیکوتین دار ، چسب های پوستی و داروهای مناسب را تجویز کند
- شما را به گروه ها و برنامه های ترک سیگار معرفی کند
- منابع دیگری که می تواند به شما کمک کند تا سیگار را ترک کنید معرفی کند
- فقط به این خاطر که قبلا خسته شده اید ، به این معنا نیست که اکنون نمی توانید سیگار را ترک کنید. بیشتر مردم باید چند بار تلاش کنند تا بتوانند به طو رکامل سیگار را کنار بگذارند. مهم است که اصرار کنید هیچ کس در خانه شما سیگار نکشد. باید از مکان هایی که افراد سیگاری در آن جا هستند دوری کنید. دود دست دوم هم احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
- پرفشاری خون و کلسترول بالا را درمان کنید
- ابتلا به پرفشاری خون و کلسترول بالا هر دو به شریان ها آسیب می رسانند. به مرور زمان خطر بروز حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهند.
- انجام فعالیت بدنی ، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و تغییر سبک زندگی می توان کمک کند. اما کافی نیست . ممکنست نیاز به مصرف دارو داشته باشید.
- کنترل دیابت و چاقی
- دیابت و چاقی هر دو عوامل خطر برای ابتلا به بیماری های قلبی و حمله قلبی هستند. اگر مبتلا به دیابت هستید ، لازمست که با پزشک خود همراهی کنید و میزان قند خون را کنترل کنید. ورزش کردن ، پیروی از رژیم غذایی و در مواردی مصرف دارو کمک کننده است. با تیم درمان همکاری کنید .
- چاقی می تواند نه فقط بیماری قلبی ایجاد کند بلکه می تواند منجر به بروز دیابت شود. پزشک شما می تواند کمک کند که کالری کمتری مصرف کرده و کالری بیشتری بسوزانید. ممکنست شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد وک برنامه ورزشی لازم برای شما طراحی کند.
(میتوانید مقالات بیماریهای قلبی را مطالعه نمایید.)
رژیم غذایی سالم داشته باشید.
رژیم غذایی شما سالم است اگر موارد زیر را رعایت کنید:
- چربی های غیر سالم کمتر دارد
- حاوی حداقل 4 تا 5 فنجان میوه و سبزیجات در روز است
- حدا قل 100 تا 200 گرم ماهی در هفته دارد
- شامل حداقل 500 گرم غلات کامل و غنی شده در روز است
- سدیم یا نمک کم دارد ، حداقل 1500 میلی گرم در روز
- حاوی کمتر از یک لیتر نوشیدنی حاوی شکر در هفته باشد
- گوشت فرآوری شده نداشته باشد
- البته به خاطر داروهایی که مصرف می کنید ممکنست محدودیت های دیگری هم داشته باشد .درباره غذاهایی که می توانید بخورید با پزشک خود مشورت کنید. تغییر رژیم غذایی با توصیه یک متخصص تغذیه آسان تر است. وی می تواند به شما کمک کند که دستورغذاهای مناسب و دسرهای متنوع و سالم پیدا کنید.
فعالیت بیشتری داشته باشید
- یکی از مهم ترین نکات برای داشتن قلب سالم ، بلند شدن از روی مبل و تحرک داشتن است. برخی از مردم بعد از حمله قلبی از انجام فعالیت های بدنی می ترسند . اما این درست همان کاری است که باید انجام دهید تا قلبتان قوی تر شده و احتمال بروز حمله قلبی و ابتلا به بیماری های قلبی در آینده کاهش یابد.
- یک برنامه بازتوانی قلبی بهترین و امن ترین راه برای شروع فعالیت بدنی است . اگر این برنامه را در اختیار ندارید با پزشک خود در این باره صحبت کنید و سطح فعالیت بدنی مناسب برای قلب خود را از او بپرسید تا بتوانید فعالیت بدنی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. شاید لازم باشد که تست ورزش انجام دهید تا سطح فعالیت بدنی مناسب برای قلبتان مشخص شود.
- یک برنامه ورزشی منظم ( به طور مثال ، 3 تا 5 بار در هفته به مدت 30 تا 35 دقیقه ) فعالیت بدنی به تقویت قلب و بهبود وضعیت جسمانی کمک می کند . اما هدف اصلی فعالیت داشتن در زندگی روزمره است. هر قدر بیشتر فعال باشید ، پیاده روی کنید ، با کودکان یا نوه هایتان بازی کنید ، دوچرخه سواری کنید و… قوی تر و سالم تر خواهید شد.
- حمله قلبی بدین معنا نیست که باید از زندگی و کارهایی که دوست دارید کناره گیری کنید . بلکه بدین معناست که باید سلامت جسمی و روانی خود را در اولویت قرار دهید.