حمله قلبی و عوامل خطرساز آن! حمله قلبی زمانی رخ می دهد که رسیدن جریان خون به قلب مسدود شود. محل این انسداد اغلب حاوی چربی ، کلسترول و سایر مواد است که در عروق تغذیه کننده قلب (عروق کرونر) ایجاد شده و به آن پلاک گفته می شود. گاهی ، این پلاک ها می تواند پاره شده و لخته ای ایجاد کند که جریان خون را مسدود می کند. قطع جریان خون می تواند به قسمتی از ماهیچه قلب آسیب برساند.
علائم
حمله قلبی و عوامل خطرساز آن عبارتند از:
احساس فشار یا درد در قفسه سینه یا بازوها که ممکن است در گردن، فک یا پشت بدن إحساس شود.
تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد شکم
تنگی نفس
عرق سرد
خستگی
سبکی سر یا احساس سرگیجه ناگهانی
علائم حمله قلبی متفاوت است، همه افرادی که دچار حمله قلبی می شوند علائم یکسانی ندارند یا شدت علائم بین آن ها متفاوت است. برخی از افراد درد خفیفی دارند ؛ سایرین درد شدیدتری دارند. برخی افراد هیچ علامتی ندارند. برای عده ای، اولین نشانه ممکن است ایست قلبی ناگهانی باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت وجود علائم زیر فوراً اقدام کنید و مراحل زیر را انجام دهید:
اگر شک دارید که دچار حمله قلبی شده اید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. اگر به خدمات فوریت های پزشکی دسترسی ندارید، از فردی تقاضای کمک کنید تا شما را به مرکز درمانی برساند.
تنها در صورتی که هیچ راه دیگری نداشتید، خودتان رانندگی کنید. از آنجا که وضعیت شما در حمله ی قلبی می تواند بدتر شود ، رانندگی شما و افراد دیگر را در معرض خطر قرار می دهد.
در صورت تجویز پزشک، نیتروگلیسیرین مصرف کنید و در حالی که در انتظار کمک اورژانس هستید ، آن را طبق دستور مصرف کنید.
در صورت توصیه ی پزشک آسپرین مصرف کنید. مصرف آسپرین در هنگام حمله قلبی می تواند با ممانعت از لخته شدن بیشتر خون ،آسیب قلبی را بهبود دهد.
در روند آسیب شناسی یک حمله ی قلبی، پلاک تولید شده در جدار رگ می تواند پاره شود و کلسترول و محتویات موجود در پلاک به خون بریزد. در محل پارگی پلاک لخته خون تولید می شود. اگر لخته بزرگ باشد، می تواند جریان خون را از طریق عروق کرونر مسدود کرده و قلب را از اکسیژن و مواد مغذی محروم کند(ایسکمی) . این انسداد در عروق کرونر می تواند کامل یا جزئی باشد.
عفونت با COVID-19 (کرونا) نیز ممکن است به قلب شما آسیب برساند که منجر به حمله قلبی شود.
عوامل خطرساز حمله قلبی عبارتند از:
حمله قلبی و عوامل خطرساز آن. عوامل خطر ساز حمله قلبی چیست؟
سن
مردان 45 سال به بالا و زنان سنین 55 سال یا بیشتر در معرض حمله قلبی بیشتری قرار دارند.
تنباکو
که شامل استعمال سیگار و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار است.
فشار خون بالا
فشار خون بالامی تواند به عروق خونرسان به قلب آسیب برساند. فشار خون بالا که با سایر بیماری ها مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت رخ می دهد ، خطر ابتلا به حمله را بیشتر می کند.
سطح کلسترول بالا یا تری گلیسیرید خون
سطح بالای کلسترول نوع LDL (کلسترول “بد”) عروق را تنگ می کند. سطح بالای تری گلیسیرید موجود در چربی های مواد غذایی نیز خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. با این حال ، سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین نوعHDL (کلسترول “خوب”) ممکن است خطر حمله را کاهش دهد.
چاقی
چاقی با سطوح بالای کلسترول خون ، سطح بالای تری گلیسیرید ، علاوه بر خطر ابتلا به دیابت و فشارخون احتمال سکته قلبی را نیز بالا میبرد.
دیابت
عدم تولید کافی هورمون ترشح شده از لوزالمعده (انسولین) یا عدم پاسخ مناسب به انسولین باعث افزایش سطح قند خون بدن می شود و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
سندرم متابولیک
این سندرم زمانی رخ می دهد که شما دارای چاقی، فشار خون و قند خون بالا هستید. ابتلا به سندرم متابولیک دو برابر بیشتر باعث ابتلا به بیماری قلبی می شود.
سابقه خانوادگی حملات قلبی
اگر خواهر و برادر، پدر و مادر یا پدربزرگ و مادربزرگ شما دچار حمله قلبی شده اند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای بروز حمله ی قلبی باشید.
عدم فعالیت بدنی
عدم فعالیت بدنی کافی باعث افزایش سطح کلسترول و چاقی در افراد می شود. افرادی که به طور منظم ورزش می کنند از سلامت قلب بهتری برخوردارند.
استرس. ممکن است بدن شما به گونه ای به استرس محیطی واکنش دهد که با خطر حمله قلبی همراه باشد.
مصرف غیرقانونی مواد مخدر
استفاده از داروهای محرک ، مانند کوکائین یا آمفتامین ، می تواند باعث اسپاسم عروق کرونری شود که می تواند باعث حمله قلبی شود.
سابقه مسمومیت بارداری
پره اکلامپسی یا مسمومبن بارداری باعث فشار خون بالا در دوران بارداری می شود و خطر بیماری قلبی را در طول زندگی افزایش می دهد.
بیماری خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس نیز احتمال حمله قلبی را زیاد می کنند.
عوارض حمله قلبی
عوارض اغلب مربوط به صدمه ای است که در طول حمله قلبی به قلب وارد می شود، که شامل موارد زیر است:
ریتم غیرطبیعی قلب (آریتمی)
بعد از حمله ممکن است “اتصال کوتاه” در بافت الکتریکی قلب ایجاد شود ، که منجر به ریتم غیرطبیعی می شود ، برخی از آن ها می تواند جدی باشد ومنجر به مرگ شود.
نارسایی قلبی
حمله قلبی ممکن است آنقدر به بافت قلب آسیب برساند که ماهیچه باقی مانده قلب نتواند خون کافی را از قلب پمپ کند. نارسایی قلبیمی تواند موقتی باشد ، یا می تواند یک بیماری مزمن باشد که ناشی از آسیب گسترده و دائمی به قلب است.
ایست قلبی ناگهانی
حملات قلبی خطر ایست قلبی ناگهانی را افزایش می دهد که اگر فورا درمان نشود با خطر مرگ و میر همراه است.
پیشگیری از حمله قلبی:
داروها
مصرف داروها می تواند خطر حمله ی قلبی و آسیب بیش از اندازه به عضله ی قلبی را بالا ببرد.
تغییر سبک زندگی
وزن مناسب و رژیم غذایی سالم داشته باشید ، سیگار مصرف نکنید ، به طور منظم ورزش کنید ، استرس را کنترل کنید و شرایطی را که می تواند منجر به حمله قلبی شود کنترل کنید ، مانند فشار خون بالا ، کلسترول بالا و دیابت.
همچنین میتوانید مقالات مرتبط با سکته قلبی را مطالعه کنید.